Оливье рустан википедия – Оливье Рустан биография, фото 2017 и новости с Оливье Рустан, сколько лет Оливье Рустан, личная жизнь Оливье Рустан

Оливье Рустен

Оливье Рустен – 28-летний чернокожий юноша стремительно ворвался на высокий модный небосклон. Можно даже сказать, парень сотворил там революцию одним своим появлением. Околомодной общественности показалась слишком дерзкой и провокационной и резонансной мысль о назначении «темнокожего мальчика-выскочки» в легендарный французский модный Дом.

Поэтому сейчас, пройдя через тернии общественного мнения, Оливье в своем творчестве декларирует идею национального и расового равенства. Молодой человек словом и делом повествует о социальной ответственности модного бизнеса. В рекламных съемках Balmain участвуют модели разных национальностей.

В своих откровенных интервью Оливье рассказывает о закрытости и снобизме мира моды. Молодой человек лично видит свою миссию в том, чтобы изменить ситуацию:«Моя работа заключается не только в том, чтобы создавать одежду, но также дать другое отношение к моде», — декларирует дизайнер.

Креативный директор Дома Balmain активно использует социальные медиа, он желает быть в постоянном интерактиве со своей аудиторией. Рустен пребывает в тесной связи и с современной культурой. Ему удалось удивительным образом превратить Balmain в динамичный брэнд.

Работа проводилась в нескольких направлениях. Ключевым приемом был отказ от устоявшихся клише модного мира. Например, Рустен первым отказался от услуг стилистов и консультантов и стал самостоятельно стилизовать модные показы Дома Balmain: «Мне кажется жутко старомодным, что люди будут учить меня, как заставить мою одежду хорошо выглядеть. У меня собственный язык, собственная эстетика, которые и превращаются во все, что мы делаем в Balmain. Это все способы самовыражения, и я хочу, чтобы люди видели это. И если я сделаю ошибку – это будет моя собственная ошибка».

Оливье Рустен признается в своих симпатиях к звездам нового поколения: Рианне и Ким Кардашьян. Первую он назвал «новой иконой», и певица по приглашению Оливье стала лицом рекламной Balmain.

«Рианна — моя подруга, и она действительно обладает особым духом девушки Balmain. Она знает, что ей идет, она стильная, она может надеть пижаму и выглядеть так, как будто собирается на красную ковровую дорожку. У нее очень правильное отношение к моде». Дизайнера абсолютно не смущают многочисленные реплики его инновационных fashion-идей в массовых марках. Именно он первый придумал декорировать одежду шипами и прочими панк-деталями. «Я вижу много имитаций в вещах бюджетных брэндов, это неплохой способ получить классический образ Balmain, не тратя больших денег. Я горжусь, что моя одежда кого-то вдохновляет, мне всегда радостно видеть молодых людей, воплотивших идеи Balmain в своем особенном, живом стиле. Я думаю, что мода должна стать более популярным, более массовым увлечением, как кино или музыка».

Скромно повествуя о собственной личности Оливье Рустен характеризует себя как «очень независимого человека». В 18 лет он уехал из дома своих приемных родителей в Бордо. По словам дизайнера, главное, чему научили его родители, это «быть открытым и выражать себя». Молодой человек изучал моду в Италии, работал стажером в небольшом Доме моды Gianni Serra, а потом трудился интерном в Roberto Cavalli.В 2011 году (в 23 года) он получил работу в Balmain в качестве ассистента дизайнера в команде Кристофа Декарнена.

Однако вскоре ситуация очень сильно изменилась. По словам Оливье, «это было напряженное время». «Кристоф оставил свою деятельность из-за нервного срыва. Эммануэль Альт (главный редактор Vogue Paris, а в прошлом стилист дома Balmain) тоже ушла. Мне тогда было 25 лет, и находясь в отпуске в Барселоне, я получил звонок от председателя правления Balmain с предложением возглавить модный Дом. И когда мне предложили это место, не мог поверить, что это происходит на самом деле: я думал, они позовут какого-то большого дизайнера вроде Тома Форда. Но они поверили в меня и в мое видение, хотя, конечно, это назначение было рискованным».

К своему стремительному взлету месье Рустен относится очень философски: «Я знаю теперь, что всегда могу получить то, чего хочу, если буду достаточно упорно работать и сражаться за свои мечты. Очень важно не забывать, что это все-таки всего лишь одежда, и сохранять правильный баланс в своей жизни».

wtalks.com

«Она — топ-модель нашего времени»: дизайнер Оливье Рустен о Рианне

Новости моды
Маргарита Дорошевич 20547


Оливье Рустен, креативный директор модного Дома Balmain, похоже, один из самых преданных фанатов Рианны из мира моды. Ранее дизайнер пригласил поп-диву стать лицом бренда, а сейчас продолжает одаривать ее комплиментами, сравнивая с первыми красавицами 90-х.

В новом интервью Рустен называет Ри топ-моделью нового поколения. В беседе с корреспондентом The Independent он говорит:

Если вы посмотрите старые показы Versace, то вы, разумеется, будете без ума от платьев, но также вы будете без ума от Клаудии Шиффер, от Синди Кроуфорд. Они супермодели! И с Рианной то же самое.Сегодня люди смотрят на Рианну как когда-то смотрели на Наоми Кэмпбелл или Клаудию… Никто теперь не хочет быть моделью, всех хотят быть певицами. Это новая мечта.Думаю, Рианна — это Синди Кроуфорд или Кристи Терлингтон нашего поколения.

28-летний дизайнер не скупился на восторженные эпитеты и в то время, когда шла работа над весенне-летней кампанией Balmain 2014 года — именно той, где и снялась «новая Синди Кроуфорд». Тогда Оливье называл Рианну иконой поколения, а работу с ней — исполнением мечты.


Рианна в рекламе Balmain


Оливье Рустен

Источник Female First

Фото Gettyimages.com/Fotobank.com

www.spletnik.ru

Рустен, Оливье Википедия

Оливье́ Русте́н (фр. Olivier Rousteing; род. 13 сентября 1985 года) — французский модельер, художественный руководитель модного дома Balmain с 2011 года.

Биография

Раннее детство Оливье провёл в приюте для сирот. В 1986 году молодая пара взяла его на воспитание. Своих родителей Оливье описывает как «открытых ко всему новому людей». Он был отдан в государственную начальную школу, позже учился в частной школе. Семья была довольно состоятельная[1]. Отец Рустена хотел, чтобы его сын сделал уклон в сторону математики и точных наук, поэтому, несмотря на дальнейший выбор профессии, Оливье обладает неплохими знаниями в этой сфере. Интерес к моде стал проявляться во время общения с бабушкой, однако сверстники не приветствовали такого увлечения Рустена

[1].

В 2003 году Оливье закончил обучение в высшей школе искусств Esmod, после чего был принят на работу в модный дом Роберто Кавалли. Став креативным директором женской линии прет-а-порте, работал на этой должности в течение пяти лет[2]. В 2009 году Рустен перешёл во французский модный дом Balmain[3], где тесно сотрудничал с креативным директором дома Кристофом Декарненом.

26 апреля 2011 года, в возрасте 25 лет, Оливье занял место креативного директора Balmain[4], из-за чего многие сотрудники покинули модный дом, посчитав, что он слишком молод и не готов брать на себя такую ответственность[5]. На момент назначения на должность Оливье был относительно неизвестным дизайнером, однако он принёс свежий взгляд на эстетику бренда.

Модельер создал костюмы для балета хореографа Себастьена Берто «Возрождение», премьера которого состоялась в парижской Опере 13 июня 2017 года

[6].

В 2018 году Рустен решил, что Balmain должен вновь вернуться в мир высокой моды. Его первая коллекция от-кутюр «весна-лето — 2019» была представлена в Париже в январе 2019 года[7].

Личная жизнь

Рустен — открытый гей[1].

Примечания

wikiredia.ru

Оливье Рустан собрал звезд на своем юбилее

Оливье Рустан с размахом отметил свое 30-летие на Голливудских холмах. Креативный директор модного Дома Balmain собрал звездных друзей на вечеринке-пикнике в честь своего юбилея. Поздравить любимого дизайнера пришли сестры Кардашьян-Дженнер, Джессика Бил и Джастин Тимберлейк, Дженнифер Лопес, Кейт Хадсон и многие другие знаменитости.

В последние выходные октября Оливье Рустан отметил свой день рождения, устроив пикник на Голливудских холмах.

Дизайнер организовал большую вечеринку на открытом воздухе для своих знаменитых друзей. Юбилей модельера не смогли пропустить его любимые модели — Рози Хантингтон-Уайтли, Кендалл Дженнер, Джордан Данн и Кара Дельвинь.

Звездные друзья дизайнера — Ким Кардашьян с мамой и сестрами, Джастин Тимберлейк с супругой Джессикой, Дженнифер Лопес и Кейт Хадсон — также пришли поздравить креативного директора модного Дома Balmain.

Ким Кардашьян, находящаяся на последних месяцах беременности, в очередной раз облачилась в провокационный наряд: узкую юбку-карандаш, плотно облегающую живот, прозрачную черную блузку и замшевые черные ботфорты на каблуке. Звезда реалити, недавно отметившая свое 35-летие, уверена, что третий триместр беременности — не повод отказываться от любимых шпилек. Будущая мама носит каблуки несмотря на то, что они еле выдерживают ее вес.

Младшая сестра знаменитой брюнетки, 18-летняя Кайли Дженнер, также выбрала для выхода откровенный образ. Красотка, появившаяся на мероприятии вместе со своим бойфрендом, 25-летним рэпером Tyga, надела облегающее белое вязаное платье.

Кейт Хадсон, Джессика Бил, Кендалл Дженнер и Джордан Данн отдали предпочтение мини-платьям с глубокими декольте, а Джей Ло, напротив, спрятала ноги под длинной юбкой. 45-летняя певица компенсировала закрытый низ открытым верхом.

Гости веселились, говорили имениннику добрые слова, танцевали под открытым небом, позировали фотографам и делали селфи. Словом, 30-летие Оливье Рустана определенно удалось!

Чей образ на вечеринке дизайнера больше всего понравился вам?

www.woman.ru

Olivier salad — Wikipedia

Olivier salad (Russian: салат Оливье, salat Olivye)[Note 1] is a traditional salad dish in Russian cuisine, which is also popular in other post-Soviet countries, many European countries, Iran, Israel, Mongolia and also throughout Latin America. In different modern recipes, it is usually made with diced boiled potatoes, carrots, brined dill pickles (or cucumber), green peas, eggs, celeriac, onions, diced boiled chicken (or sometimes ham, hot dogs or bologna sausage), and tart apples, with salt, pepper, and mustard added to enhance flavor, dressed with mayonnaise. In many countries, the dish is commonly referred to as

Russian salad. A variation called Stolichny salad (Russian: салат столичный, «capital city salad») exists, and is also popular in the Russian cuisine.

In Russia and other post-Soviet states, as well as in Russophone communities world-wide, the salad has become one of the main dishes on zakuski tables served during New Year’s Eve («Novy God») celebrations.

History[edit]

Hermitage restaurant in the 20th century.

The original version of the salad was invented in the 1860s by a cook of Belgian origin,[1]Lucien Olivier, the chef of the Hermitage, one of Moscow’s most celebrated restaurants. Olivier’s salad quickly became immensely popular with Hermitage regulars, and became the restaurant’s signature dish.

The exact recipe—particularly that of the dressing—was a zealously guarded secret, but it is known that the salad contained grouse, veal tongue, caviar, lettuce, crayfish tails, capers, and smoked duck, although it is possible that the recipe was varied seasonally. The original Olivier dressing was a type of mayonnaise, made with French wine vinegar, mustard, and Provençal olive oil; its exact recipe, however, remains unknown.

Olivier salad prepared with the Hermitage restaurant’s recipe

At the turn of the 20th century, one of Olivier’s sous-chefs, Ivan Ivanov, attempted to steal the recipe. While preparing the dressing one evening in solitude, as was his custom, Olivier was suddenly called away on some emergency. Taking advantage of the opportunity, Ivanov sneaked into Olivier’s private kitchen and observed his mise en place, which allowed him to make reasonable assumptions about the recipe of Olivier’s famed dressing. Ivanov then left Olivier’s employ and went to work as a chef for Moskva, a somewhat inferior restaurant, where he began to serve a suspiciously similar salad under the name «capital salad» (Russian: столичный, tr. stolichny). It was reported by the gourmands of the time, however, that the dressing on the stolichny salad was of a lower quality than Olivier’s, meaning that it was «missing something.»

Later, Ivanov sold the recipe for the salad to various publishing houses, which further contributed to its popularization. Due to the closure of the Hermitage restaurant in 1905, and the Olivier family’s subsequent departure from Russia, the salad could now be referred to as «Olivier.»

One of the first printed recipes for Olivier salad, by Aleksandrova, appearing in 1894, called for half a hazel grouse, two potatoes, one small cucumber (or a large cornichon), 3–4 lettuce leaves, 3 large crayfish tails, 1/4 cup cubed aspic, 1 teaspoon of capers, 3–5 olives, and 1​12 tablespoon Provençal dressing (mayonnaise).

As often happens with gourmet recipes which become popular, the ingredients that were rare, expensive, seasonal, or difficult to prepare were gradually replaced with cheaper and more readily available foods.

Ingredients[edit]

Advertisement for mogul sauce and other condiments by John Burgess & Son

The earliest published recipe known to date appeared in the Russian magazine

Наша пища (Nasha pishcha, «Our Cuisine») № 6 (31 March 1894). This magazine published from 1891 to 1896, editor M. Ignatiev, stated that the original recipe contained «mogul sauce» or «kabul sauce» (along the lines of Worcestershire sauce), manufactured by John Burgess & Son[Note 2] (the brand he reputedly used) and Crosse & Blackwell.[2] Some later recipes substituted soy sauce for the mogul sauce.[3]

The book Руководство к изучению основ кулинарного искусства (Rukovodstvo k izucheniyu osnov kulinarnogo iskusstva, «Guide to the Fundamentals of Culinary Arts») (1897) by P. Aleksandrova gave a recipe containing grouse, crayfish, potatoes, cucumber, lettuce, aspic, capers, olives and mayonnaise. The author wrote that veal, partridge or chicken could be substituted but that the authentic recipe contained grouse.[3]

In post-revolutionary Russia, cheaper ingredients were substituted for the originals: grouse was replaced by chicken or sausage, crayfish by hard-boiled egg, cucumbers, olives and capers by pickled cucumbers and green peas.

Earlier, it always included cold meat such as ham or veal tongue, or fish. The mid-20th century restaurant version involved not just vegetables, but also pickled tongue, sausage, lobster meat, truffles, etc. garnished with capers, anchovy fillets, etc. Some versions mold it in aspic.

In modern usage, it is usually boiled diced vegetables bound in mayonnaise, with Doktorskaya-type sausage (a genericized Soviet bologna brand). The most common alternative version, where it is replaced with boiled or smoked chicken, is called Stolichny salad, after Ivanov’s version.

A multitude of other versions, named, unnamed, and even trademarked exist, but only Olivier and Stolichny salad have entered the common vernacular of post-Soviet states.

Modern Olivier[edit]

Typical Soviet-style Olivier salad

Today’s popular version of Olivier salad—containing boiled potatoes, dill pickles, peas, eggs, carrots, and boiled beef/chicken or bologna, dressed with mayonnaise—is a version of Ivanov’s Stolichny salad, and only faintly resembles Olivier’s original creation. This version was a staple of any Soviet holiday dinner, especially of a Novy God (New Year’s Eve) dinner (to the extent that its presence was considered on a par with Soviet Champagne or mandarin oranges), due to availability of components in winter. Even though more exotic foods are widely available in Russia now, its popularity has hardly diminished: this salad was and maybe still is the most traditional dish for the home New Year celebration for Russian people.[4]

Festive Russian and post-Soviet states’ homemade versions are traditionally up to the cook’s whim. While some of the ingredients are considered to be basic and essential, others are either favoured or angrily dismissed as a threat to the supposed authenticity.

The biggest Olivier salad, weighing 1841 kg, was prepared in December 2012 in Orenburg.[5][6]

In other countries[edit]

Europe[edit]

The salad is widely popular in the Balkans. It is known as руска салата (ruska salata) in Bulgaria, Serbia, North Macedonia, and sallatë ruse in Albania, both literally meaning «Russian salad.» It is similarly called ρώσικη σαλάτα (rossiki salata) in Greece and can be found on almost any restaurant’s menu. The Bulgarian version of the salad usually consists of potatoes, carrots, peas, pickles and some sort of salami or ham. The Greek version usually contains no meat. In Croatia and Slovenia it is typically prepared without meat, and is usually called francuska salata in Croatian and francoska solata in Slovene, both meaning French salad. In Bosnia and Herzegovina both the ruska salata and francuska salata (which is essentially Russian salad prepared without meat) are very popular, especially during holidays.

The Romanian variant, called salată de boeuf («beef salad»), is considered a traditional dish. It is a combination of finely chopped beef (or chicken) and root vegetables, folded in mayonnaise and finished with murături, traditional Romanian mixed pickles. It can be made vegetarian, too.

In Czech it is called simply bramborový salát (potato salad). It consists of boiled and cubed vegetables (potatoes, carrots, parsley and celery root), finely chopped onions and pickles in mayo dressing, often with diced hard-boiled eggs, some kind of soft salami or canned green peas. It is the side-dish of choice to go with schnitzel or breaded carp, staple Christmas meals in the Czech Republic.

Polish sałatka jarzynowa or sałatka warzywna («vegetable salad», often simply called salatka) is always vegetarian, consisting of peas, hard boiled eggs, and the mirepoix, always cut into small cubes, seasoned with mayonnaise, salt, pepper. Recipes usually vary by region (tart apples or pickles can be added) and even by household, sometimes even adding meat (e.g. ham). One such notable exception is szałot (Polish pronunciation: [ˈʂawɔt]), a Silesian variety which may include not only boiled potatoes, carrots, peas and boiled eggs, but also bacon, sausages or pickled herring.[7] Such salads are often served on family celebrations, in particular on Christmas Eve (Christmas Eve dishes are very different from the food that is served on Christmas Day).

Ensaladilla rusa («Little Russian salad») is widely consumed in Spain where it is served as a tapa in many bars. It typically consists of minced boiled potato, minced boiled carrots, canned tuna, minced boiled eggs, peas, and mayonnaise.[8] This bears some similarity to versions of macédoine de légumes froid. In Italy, Insalata russa has same ingredients. A similar version is also popular in Portugal, where it is called salada russa. It is usually served either as a standalone dish or as garnish to fish dishes, particularly fish fillets. In both Iceland and Denmark it is called Italian salad and contains carrots and green peas in mayo dressing. Often and most popular is to pair the salad with smoked meat on bread.

European cafes and delis often provide an entire range of Olivier-style salads, ranging from passable to gourmet. Additionally, cafeterias, convenience stores, and truck stops sell a number of sub-par factory packaged or locally made versions, mostly extremely simple, using basic ingredients flooded with an abundance of cheap mayonnaise-like dressing.

Asia[edit]

In Turkey it is known as Rus salatası. The Turkish version consists of boiled and sliced carrots and potatoes, sliced cucumber pickles, boiled peas and mayonnaise and is sometimes decorated with boiled and sliced eggs, black olives and beet root pickles. It is served as meze and is used as a filling for some sandwiches and kumpir (jacket potato). Another Turkish name for Olivier salad is Amerikan salatası («American salad»), a euphemistic misnomer originating from the Cold War period.

Olivier salad (Persian: الويه‎) is popular in Iran, where it is usually made with potatoes, eggs, Persian pickled cucumbers, carrots, chicken, peas and mayonnaise, and is frequently had as a sandwich filler.[9]

It is a popular salad in Pakistan and India as well, where it is usually made with potatoes, peas, apples (and/or pineapples) and mayonnaise and is frequently used as a side dish in cafes. Another version of Russian salad is also very popular in Pakistan which bears no resemblance to Olivier salad and instead is a cabbage and apple slaw.

Olivier salad is believed to be introduced as a «Capital salad» or «Niislel salad» in Mongolia during the Soviet period. It usually consists of minced ham and carrots, minced boiled eggs, minced boiled carrots and potatoes dressed with mayonnaise. It is widely popular amongst Mongolians, especially during the festive seasons.

Latin America[edit]

Because of immigration of Italians, Spaniards, and Eastern Europeans, the dish is also very popular in Mexico, Guatemala, Ecuador, Peru, Argentina, Paraguay, Uruguay, Brazil, Venezuela and the Dominican Republic where it is called ensalada rusa and has been reduced to its minimum: minced boiled potatoes and carrots, green beans and abundant mayonnaise-based dressing. In Argentina it is usually served on its own as a first course, or with a very thinly sliced beef wrapping called matambre, in a dish called matambre con rusa. Argentinians of Eastern European Jewish origin may make the salad with tuna. In Venezuela it is a traditional Christmas sidedish.

See also[edit]

References[edit]

Further reading[edit]

  • Alan Davidson, The Oxford Companion to Food, Oxford, 1999. ISBN 0-19-211579-0.
  • Anna Kushkova, «At the Center of the Table: The Rise and Fall of the Olivier Salad», Russian Studies in History 50:1:44-96 (Summer 2011) publisher’s page (pay)

External links[edit]

en.wikipedia.org